
Dzisiaj zamiast “sztuki mięsa” Tomasz Jakubiak prezentuje sztukę przyrządzania bakłażana. Warzywa, które pomimo bezdyskusyjnych wartości odżywczych, często jest pomijane w naszych kuchniach z uwagi na specyficzną goryczkę. Chyba większość z nas zgodzi się z faktem, że bakłażan trzeba umieć przyrządzić. Juror polskiej edycji Master Chef Junior wyzwań się nie boi i prezentuje wyśmienitą odsłonę tej jagody. …bo właśnie: wiedzieliście, że z botanicznego punktu widzenia bakłażan nie jest warzywem, a owocem – dokładnie jagodą?
Dlaczego warto jeść bakłażan
Bakłażan zawiera potas, miedź, magnez, witaminę C, witaminę K i witaminy z grupy B. Dostarcza organizmowi także błonnika pokarmowego, fitosterole i przeciwutleniacze. Posiada dużą zawartość soli mineralnych, szczególnie wapnia i fosforu, a także glukozy i błonnika. Wartości odżywcze tego warzywa sprawiają, że nawet największy miłościk mięsa wybrał na swój warsztat właśnie to warzywo. Spożywanie bakłażana wspomaga obniżanie cholesterolu, zwiększa metabolizm i sprzyja odchudzaniu. Ponadto dzięki kwasowi chlorogenowemu i błonnikowi bakłażan posiada właściwości poprawiające przemianę materii, detoksykujące, obniżające ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Działanie przeciwstarzeniowe
Zawarte w nim przeciwutleniacze. Antocyjany i nasuniny neutralizują wolne rodniki przez co korzystnie wpływają na skórę i włosy, wykazując działanie przeciwstarzeniowe. Antocyjany mieszczą się głównie w skórce warzywa – to one odpowiadają także za kolor bakłażana. Warto więc przyrządzać to warzywo w skórce.
Jak pozbyć się goryczki bakłażana?
Bakłażan bywa w polskiej kuchni niedoceniany ze względu na goryczkę, którą wydziela. Gdy chcemy się jej pozbyć kroimy bakłażana na plastry i posypujemy solą. Odczekujemy chwilę aż warzywo wydzieli sok, opłukujemy i odsączamy z wody na papierowym ręczniku.
Przepis na bakłażan z mozzarellą według Tomka Jakubiaka
Składniki:
Bakłażan
Oliwa z oliwek
Kmin
Kolendra
Passata pomidorowa
Czosnek
Natka pietruszki
Sól
Mozzarella
Cytryna
Sposób przygotowania:
Umyty i osuszony bakłażan przekrawamy na pół, a następnie miąższ nacinamy w kratkę.
Posmarowany oliwą z oliwek pieczemy we frytkownicy beztłuszczowej w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
W międzyczasie w moździerzu ucieramy kmin i kolendrę i podsmażamy ze startym czosnkiem na oliwie z oliwek. Dodajemy passatę pomidorową i całość podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy natkę pietruszki.
Po upieczeniu bakłażana wyjmujemy część jego miąższu. Układamy mozzarellę pokrojoną w plastry, całość pokrywamy passatą wymieszaną z miąższem bakłażana. Dodajemy sok z cytryny. Tak przygotowany bakłażan ponownie zapiekamy w temperaturze 180 stopni C przez 6 minut.










Smacznego!
Dziś początek roku szkolnego. Nie sposób nie skomentować, że frytkownice beztłuszczowe, to urządzenia idealne dla zabieganych i zapracowanych osób, które nie chcą rezygnować ze zdrowych i smacznych posiłków. Prawdziwe wybawienie dla rodziców wygłodniałych ssaków w obliczu rozpoczynającego się “armagedonu” 😉
We frytkownicach marki 4Swiss zamiast tradycyjnej grzałki zastosowany został halogen, który maksymalizuje pracę urządzenia. Frytkownica błyskawicznie osiąga pełną moc grzewczą i optymalny zakres promieniowania cieplnego. W efekcie proces obróbki termicznej przebiega szybciej i bez zbędnego oczekiwania na nagrzanie – w odróżnieniu np. od tradycyjnego piekarnika. W efekcie oszczędzamy spora ilość czasu, prąd i składniki odżywcze. Co więcej – urządzenie to przez dłuższy czas zachowa właściwą temperaturę dania – na szczęście dla spóźnialskich 😉
