8 przepisów na dania i desery z wyciskarki wolnoobrotowej

Czy warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową? To pytanie, które zadaje sobie wiele osób, którym zależy na włączeniu świeżo wyciskanych soków z warzyw i owoców do diety. Jak powszechnie wiadomo, świeże soki z wyciskarki wolnoobrotowej, to doskonały sposób na budowanie naturalnej odporności poprzez dostarczanie naturalnych witamin, minerałów, a także nieprzerwanych enzymów trawiennych. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, jak wiele możliwości kulinarnych dostarcza wyciskarka wolnoobrotowa.

Nie tylko soki – dania i desery z wyciskarki wolnoobrotowej

Sok z wyciskarki wolnoobrotowej, to prawdziwa gratka dla osób dbających o zdrowie i dobre samopoczucie. Warzywa i owoce zawierają wszystko to, co najcenniejsze dla naszego organizmu. Tylko 1 duża cytryna zawiera aż 53 mg/100 g witaminy C! Choć wcale nie jest królową tej witaminy, dostarcza jej na tyle dużo, aby wspierać odporność i łagodzić przebieg infekcji. Pełnowartościowy sok z tego owocu pobudza wydzielanie enzymów i efektywność procesów trawiennych, przyśpieszając samooczyszczanie organizmu oraz metabolizm. Technologia wolnoobrotowa zastosowana w wyciskarce pozwala na zachowanie tego, co najcenniejsze z natury. Odpowiednio dobrane kompozycje warzyw i owoców pozwalają na pozyskanie prawdziwych bomb witaminowych, które pomogą nam zadbać o zdrowie. W wyciskarce wolnoobrotowej możemy przygotować o wiele więcej niż tylko soki. Dzięki temu urządzeniu z powodzeniem możemy przygotować rozmaite przeciery warzywne oraz zdrowe zamienniki popularnych deserów, takich jak np. lody i smoothie.

Wyciskarka wolnoobrotowa 4Swiss BM202 x JJ

Na zdjęciu Wyciskarka wolnoobrotowa 4Swiss BM202 x JJ

Poznaj opinię Małgorzyty Kowalewskiej-Kawuza na temat prezentowanego urządzenia – kliknij TUTAJ

Przed wami 8 przepisów na nietypowe dania i desery

Zebraliśmy dla Was przepisy na dania, które możecie przygotować przy użyciu wyciskarki. Większość z nich pochodzi z blogów Użytkowniczek naszych wyciskarek, które pozdrawiamy serdecznie! 🙂

  1. Brownie – według Angeliki Witaszewskiej
  2. Bezglutenowe Lubisie – według Angeliki Witaszewskiej
  3. Kotlety z buraka – według Angeliki Witaszewskiej
  4. Mleko roślinne – według Agnieszki Świetlik
  5. Tofu – według Agnieszki Świetlik
  6. Wegańskie ciasto z wytłoczyn po soku – według Agnieszki Świetlik
  7. Placki ziemniaczane
  8. Zdrowe batoniki – według Małgorzaty Kowalewskiej – kawuza

Przepis na brownie z dyni według Mamagerki

Mamagerka słynie z wyśmienitych i kreatywnych przepisów. Podpowiada, że ciasto jest najlepsze na drugi dzień. Nam nie udało się tego sprawdzić, bo już pierwszego dnia ciasto było tak smaczne, że zostało zjedzone w całości 🙂 Poniżej składniki na małą keksówkę.

Co zrobić z pulpy z wyciskarki, 4SWISS, wyciskarka 4Swiss rabat, recenzja wyciskarki 4Swiss

  • 1/2 szklanki przecieru z dyni/pulpy z dyni
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu (nie gryczanego, bo ciasto będzie gorzkie)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pulpę z dyni, jajko i masło orzechowe wymieszać łyżką do połączenia się składników. Dodać cukier, miód, proszek, kakao i przyprawę i ponownie wymieszać. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec w temp 180 stopni przez min 40 minut. Jeśli nie lubicie mokrego brownie, zmniejszcie temperaturę na 170 stopni i pieczcie jeszcze kilka minut. Ciasto można polać czekoladą i posypać pistacjami.

Przepis na bezglutenowe Lubisie

Co zrobić z pulpy z wyciskarki, 4SWISS, wyciskarka 4Swiss rabat, recenzja wyciskarki 4Swiss

  • 180 g pulpy z dyni (lub 1 szklanka puree z tego przepisu)
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/4 szklanki mąki jaglanej
  • 1/4 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki oleju (u mnie kokosowy, ale rzepakowy również będzie super)
  • łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
  • 3 jajka

Wskazówka: W przepisie zamiast miksu trzech mąk, możecie dać 1 szklankę mąki pszennej, a dynię w ostateczności zetrzeć surową na tarce o bardzo drobnych oczkach. Możecie też dać szklankę marchewki, ale również startej na drobno. Ot, taki fajny, uniwersalny ten przepis 🙂 Czyli śmiem nawet twierdzić, że macie pod ręką wszystko, co niezbędne, żeby je upiec.

 Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać razem w misce widelcem albo trzepaczką. Metalową foremkę na misie wysmarować bardzo delikatnie tłuszczem (u mnie olej kokosowy) i nalać ciasto do 3/4 wysokości. Misie naprawdę mocno rosną. Jeśli nie macie foremki na misie, możecie upiec w foremce na muffinki. Piec w temperaturze 180 stopni (grzanie góra – dół) przez 15-20 minut. Jako muffiny kilka minut dłużej, muszą przejść test suchego patyczka.

Przepis kotlety z buraka

  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku (albo 1 łyżeczka suszonego)
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki mąki (dałam ryżową)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pulpa z 2 buraków
  • dowolne przyprawy

Kaszę gotujemy w wodzie i studzimy. Mieszamy wszystkie składniki, przyprawiamy do smaku. Formujemy masę na kotlety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety pieczemy najpierw 40 minut w temp 200 stopni, następnie odwracamy i pieczemy jeszcze 10 minut. Podajemy jako dodatek do obiadu, albo w formie burgerów.

Autor przepisu: Angelika Witaszewska – autorka bloga www.mamagerka.pl

W filmie nagranym przez Angelikę możecie zobaczyć, jakie łatwo jest być less waste dzięki wyciskarce 🙂

Przepis na mleko roślinne z wyciskarki

Sposób przygotowania

Namoczoną przez noc (w tym przypadku) soję lub orzechy (migdały, nerkowce etc.) wyciskamy w wyciskarce z dodatkiem wody (sito o drobnych oczkach). I mleko gotowe

Wiórki zostawiamy np. do posypania ciasta. Tego niestety nie przeskoczymy – składniki do mleka roślinnego muszą być wcześniej namoczone.

Składniki

Orzechy, np. migdały, nerkowce

Woda

Autor przepisu: Agnieszka Świetlik – autorka bloga www.lifemenagerka.pl

Przepis na tofu z wyciskarki

Składniki:

  • 1/2 szklanki suchych ziaren soi ekologicznej
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki soku z cytryny / octu winnego / łyżka gorzkiej soli (siarczanu magnezu)
  • przyprawy, np. sól, pieprz i suszone zioła

Jeśli chodzi o przyprawy, to możecie dodać też np. sól wędzoną (wtedy domowe tofu w smaku będzie przypominało to wędzone ze sklepu), paprykę, suszone pomidory, oliwki itp.

Jak przygotować domowe tofu?

  • Zaczynamy od przygotowania mleka sojowego za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Czyli po prostu wlewamy do wyciskarki wodę razem z namoczoną przez noc soją i przygotowujemy tak, jak zwykły sok.
  • Gotowe mleko sojowe przelewamy do garnka i podgrzewamy przez kilka minut na niewielkim ogniu prawie do zagotowania. Trzeba wyczuć ten moment, kiedy mleko będzie już chciało zacząć bulgotać.
  • Kiedy on nastąpi, zdejmujemy garnek z gazu i dodajemy sok z cytryny lub ocet. Chyba, że mamy w domu siarczan magnezu (używany np. do kąpieli), wtedy to on może nam posłużyć do przygotowania domowego tofu.
  • Doprawiamy zawartość garnka wybranymi przyprawami.
  • Po doprawieniu odstawiamy garnek z zawartością do przestudzenia, a my szykujemy sobie pojemnik na tofu. Umieszczamy go w jakiejś misce, a następnie wykładamy dołączoną do zestawu ściereczką.
  • Do tak przygotowanego pojemnika wlewamy zawartość garnka, przykrywamy to pozostałym materiałem, a następnie bardzo mocno dociskamy, odsączając w ten sposób sojową serwatkę.
  • Tak przygotowane tofu wstawiamy do lodówki na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin. Możemy je później przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez kilka dni.

Jak widzicie – przygotowanie takiego domowego tofu przy pomocy wyciskarki i dołączonych do niej akcesoriów jest bardzo proste. Koszyczek do tofu znajdziecie w zestawie z wyciskarką BM105 Swan, możecie też dokupić go oddzielnie TUTAJ.

Obejrzyjcie film Lifemanagerki i zobaczcie, jak wygląda cały proces w praktyce 🙂

Przepis na Wegańskie ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku

Składniki

  • niepełna szklanka płatków owsianych (lub mąki owsianej)
  • 2 szklanki wytłoczyn marchewkowych lub startej i odsączonej marchewki
  • pół szklanki oleju (może być np. rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy)
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy (opcjonalnie, jeśli nie macie, możecie dodać trochę więcej oleju)
  • dwa – trzy dojrzałe banany
  • 1 czubata łyżka ksylitolu/cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (daję z przyzwyczajenia, ale kiedyś spróbuje pominąć ;))
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania Agnieszki:

Miksujemy ze sobą banany, olej i sok pomarańczowy. Sok pomarańczowy jest opcjonalny, ale warto go mieć, bo z drugiej połowy pomarańczy można zrobić fajny lukier. Jeśli jednak nie macie akurat w domu pomarańczy, być może będziecie musieli dodać trochę więcej oleju lub np. jakiegoś mleka roślinnego. Chodzi o to, że konsystencja zmiksowanych bananów powinna przypominać gęstą, ale wciąż płynną śmietanę.

Płatki owsiane mielimy na mąkę i dodajemy do nich pozostałe składniki sypkie (proszek do pieczenia, ksylitol, cynamon). Mieszamy to wszystko dokładnie.

W osobnym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki – mieszankę sypką, zmiksowane banany i wytłoczyny z soku.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wymieszaną masę wylewamy do foremki (ja używam silikonowej) i pieczemy z termoobiegiem ok. 20-30 minut (to zależy od foremki i piekarnika, ja włączam timer na 20 minut i po tym czasie obserwuję, czy ciasto się nadmiernie nie rumieni – zazwyczaj siedzi w piekarniku 25 minut).

Po upieczeniu ciasta dajemy mu na spokojnie wystygnąć. Nie polecam wyjmować go od razu, bo potrzebuje trochę czasu, aby się dobrze “zawiązać”. Ciasto jest w środku wilgotne. 

Wegańskie ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku – wskazówki Agnieszki

Na wierzchu możemy posypać je cukrem pudrem, albo posmarować lukrem pomarańczowym (mieszamy sok pomarańczowy z cukrem pudrem) i ozdobić posiekanymi orzechami.

Ciasto z wytłoczyn po soku można wykonać tez bazując na innych wytłoczynach – np. z jabłek lub gruszek.

Jak możecie zauważyć, w przepisie jest bardzo mała ilość cukru/ksylitolu. Jeśli jesteście przyzwyczajeni do bardziej słodkich wypieków, możecie dodać go więcej. Dla mnie taka ilość ksylitolu jest optymalna, ale jeśli u Was okazałaby się za mała, wtedy polecam zrobić lukier lub obficiej posypać ciasto cukrem pudrem.

Polewa do ciasta lub lodów

Zaczynamy od polewy. Maliny po prostu wrzucamy na grubym sicie do wyciskarki i powstaje mus. Możne je wymieszać z truskawkami albo jagodami – pełna dowolność

Autor przepisu: Agnieszka Świetlik – autorka bloga www.lifemenagerka.pl

Na blogu Agnieszki znajdziecie o rownież więcej wegańskich przepisów 🙂

Oryginalny wpis z tym przepisem znajdziecie TUTAJ

Przepis na placki ziemniaczane z wyciskarki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 cebule (ile lubicie)
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu
  • Opcjonalnie ulubione przyprawy

Dodatkowo:

  • Olej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy ze skórki, dokładnie myjemy w ciepłej wodzie.

Za pomocą wolnoobrotowej wyciskarki 4Swiss wyciskamy z nich sok oraz otrzymujemy pulpę.

Chwilę czekamy aż skrobia ziemniaczana osiądzie się na spodzie pojemnika, odlewamy sok. Pozostałą skrobię dodajemy do pulpy ziemniaczanej i mieszamy wraz z jajkami, solą i pieprzem.

Smażymy na rozgrzanym oleju aż do uzyskania chrupiącej konsystencji oraz złocistego koloru placka ziemniaczanego.

Przepis na zdrowe batoniki z wytłoczyn po wyciskaniu soku autorstwa Lady of the house

Składniki na 4 niewielkie batoniki:

  • 3/4 szklanki pulpy, np. z jabłek i marchewek
  • 1 duży banan
  • 1 jajko
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • Ulubione bakalie

Sposób przygotowania:

Jeżeli macie ekspresowe płatki owsiane, to pomińcie ten punkt. Jeśli zwykłe to blendujemy je na drobniejsze kawałki, ale nie na mąkę.

Następnie do miski wkładamy banana i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na części blachy rozkładamy masę tak by powstał niewielki prostokąt.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez 20-25 minut (ustawienie góra-dół).

Wyjmujemy upieczoną masę z piekarnika i studzimy. Następnie kroimy na mniejsze kawałki by powstały batoniki.

Autorka przepisu: Małgorzata Kowalewska-Kawuza – autorma bloha www.ladyofthehouse.pl

Oryginał wpisu znajdziecie TUTAJ

Mamy nadzieję, że zainspirują Waspowyższe przepisy 🙂 Jeśli macie ochotę podzielcie się z nami i innymi Czytelnikami swoimi ulubionymi przepisami na soki, dania lub desery, które przygotowujecie przy użyciu wyciskarki 🙂

Zastanawiacie się nad zakupem wyciskarki wolnoobrotowej? W tym WPISIE znajdziecie wskazówki, na jakie cechy warto zwrócić uwagę przed zakupem urządzenia.

Zdecydowaliście się na zakup wyciskarki wolnoobrotowej 4Swiss, ale nie wiecie, który model wybrać? W tym WPISIE przedstawiliśmy najważniejsze różnice.

Leave a Comment

Kontakt

Śmiało napisz do nas wiadomość a skontaktujemy się z Tobą tak szybko, jak będzie to możliwe

    0

    Start typing and press Enter to search