
Jakiś czas temu jedna ze stacji radiowych przedstawiła ranking dań, które według opinii publicznej najbardziej uszczęśliwiają człowieka (osobiście nie zawężałabym tak bardzo grupy entuzjastów i sądzę że ten pogląd znalazłby minimum 99% poparcia u przedstawicieli innych gatunków, jak pies, czy kot). Pośród 10 (z których 7 już nie pamiętam) na podium znalazły się pizza, makaron i lody. Z pizzą nigdy nie dyskutuję: dobra na wszystko… i zawsze i wszędzie (nawet odświeżana – jeśli zrobimy to w ten sposób – jest bezapelacyjnie najlepszy). Ale akurat lody, to wymieniłabym na ten stek z podwójną porcją chili… …tak, zupełnie (nie) przypadkowo z AirFryer’a 😉 …albo risotto. A makaron? Makaron celowo zostawiam “na deser” (dlaczego, zręcznie już zdradza tytuł artykułu 😉 ) Zwolenników lodów prosimy jednak o “niewyłączanie odbiorników” – zdania mogą być podzielone 😉 a ku pochwale tolerancji załączamy link do przepisu na naprawdę dobre lody, które… smakują PRAWDZIWYMI OWOCAMI i są pełne witamin 😀 No te dostałyby nawet “czwóreczkę” – KONIECZNIE takich trzeba spróbować. Aby nikt nie poczuł się zaskoczony, lody te przygotujemy (np.) za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej 4Swiss 😀 Ale zostawmy troszkę miejsca na tytułowy przepis na makaron z wyśmienitym sosem i dodatkiem świeżego pesto. 🙂
Przepis na makaron z sosem z pieczonych warzyw i dodatkiem aromatycznego pesto
Autorką tego przepisu jest Karolina Smyk

Zaczynamy od sosu.
Przepis na sos z warzyw opiekanych we frytkownicy powietrznej
Składniki:
– 2-3 pomidory
– 1 duża papryka
– 1/ 2 główki czosnku
– sól, pieprz, suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi, oliwa do smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa opiekam we frytkownicy powietrznej przez 15 minut, w temp. 200 stopni C.
Usuwam skórkę z warzyw, całość miksuje za pomocą blendera 4SWISS na gładki sos.
Jest przepyszny i aromatyczny. Sos łączę z ugotowanym włoskim makaronem. Podaję z parmezanem, świeżymi ziołami takimi jak: szałwia czy oregano i rukolą.
Dodaję również domowe pesto, które wykonuję w blenderze.
W między czasie ulubiony makaron gotujemy Al Dente.
Przepis na domowe pesto ziołowe
Składniki
– garść świeżych ziół np. bazylia, oregano, pietruszka, koperek (wybierz to co lubisz) możesz też użyć jarmużu lub szpinaku
– kilka ząbków czosnku
– kawałek parmezanu
– sól, pieprz
– około 3/4 szklanki oliwy z oliwek
– ziarna ja lubię do pesto dodać sezam i tych ziaren używam, nadają super charakterystyczny smak.
Sposób przygotowania
W/w składniki umieszczam w blenderze i miksuje na gładki krem. Pesto możesz przechowywać w lodówce do 14 dni zamknięte w słoiczku, ważne aby zawsze na górze była oliwa.
Sos ten jest doskonały również do risotto, mięs i ryb
