
Czekolada na gorąco, to nie tylko ulubiony napój dzieci. Jej wyśmienity smak doceniany jest przez wielu dorosłych. Wartości odżywcze gorzkiej czekolady mają doskonały wpływ na zdrowie. Solidna dawka magnezu skutecznie stawia nas na nogi i przywraca siły witalne, nawet w czasie osłabienia. Bioaktywne związki zawarte w gorącej czekoladzie pobudzają pracę mózgu i ułatwiają koncentrację. Flawonoidy zwiększają przepływ krwi, co przekłada się na lepsze dotlenienie mózgu. Badania wykazały, że ta jedyna w swoim rodzaju mieszanka cennych związków chemicznych znacząco poprawia zdolność kojarzenia i zapamiętywania. Pomimo wysokiej kaloryczności warto od czasu do czasu sięgać po ten napój. Posiadacze ekspresu automatycznego 4Swiss Modena A6, mają ułatwione zadanie. Korzystając z urządzenia mogą przygotować wariant, którym zachwycą swoje dzieci, a nawet najbardziej wymagających gości. Jak? To dziecinnie proste!
Gorąca czekolada – właściwości
Gorzkie kakao i jego przetwory są jednymi z najbardziej znanych i zarazem niezwykle cenionych składników diety mieszkańców całego świata. Cechują się wyraźnie wyższą zawartością przeciwutleniaczy niż większość pozostałych pokarmów. Zawarte w nich bioaktywne związki chemiczne pochodzenia roślinnego (polifenole) wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Gorąca czekolada zawiera witaminy A, E, B6, B2, B3, B12. Pobudza wydzielanie hormonu szczęścia, a zawarty w niej tłuszcz roślinny eliminuje zły cholesterol. Oprócz tego gorąca czekolada pobudza nasz układ nerwowy, a także wspomaga pracę nerek i mózgu. Co ciekawe – zwiększa również odporność na infekcje.
Przepis na czekoladę na gorąco z ekspresu automatycznego 4Swiss Modena A6
Gorąca czekolada niesie nieocenioną wartość dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Pomimo wysokiej kaloryczności raz na jakiś czas warto sięgać po filiżankę tego napoju oraz podawać go dzieciom. Gorącą czekoladę można przygotować samemu lub sięgnąć po gotowe rozwiązanie. Zobaczcie, w jak prosty sposób przygotujecie ją za pomocą ekspresu automatycznego 4Swiss Modena A6.
Przepis na gorącą czekoladę
Gorąca czekolada – Składniki na jedną porcję
250 ml mleka
100 g czekolady
30 g dobrego ciemnego kakao bez cukru
Opcjonalnie:
Pół szklanki bitej śmietany – możemy ją przygotować samodzielnie poprzez ubicie śmietanki.
Gorąca czekolada – Sposób przygotowania
Mleko przelej do dzbanuszka dołączonego do ekspresu. Podgrzej je za pomocą gorącego powietrza zanurzając dyszę spieniacza. Pokruszone kostki ulubionej czekolady dodaj do dzbanka i ponownie podgrzej mleko. Po chwili czekolada jest gotowa. Możesz udekorować ją mleczną pianką ubitą przy użyciu ekspresu, posypką z kakao, cynamonu lub bitą śmietaną.
Dlaczego warto skorzystać z tego przepisu?
Nie musimy brudzić sterty naczyń, oszczędzamy czas, a do tego mamy możliwość nieograniczonego eksperymentowania ze smakiem. Poprzez łączenie różnych wariantów czekolad możemy zachwycić domowników i gości unikalnym smakiem, którego jeszcze nie próbowali.
Real Barista Experience – jak uzyskać efekt idealnej mlecznej pianki korzystając z ekspresu automatycznego Modena A6?
Dla uzyskania efektu idealnej pianki właściwej dla latte, cappuccino, latte macchiato i innych kaw mlecznych niezwykle ważna jest technika spieniania mleka. Korzystając z ekspresu do kawy wyposażonego w zewnętrzny spieniacz, możemy uzyskać wymarzoną jakość stosując się do kilku zaleceń.
Krok 1
Dołączony do zestawu stalowy dzbanuszek do spieniania mleka wypełniamy mniej więcej do połowy.
Krok 2
Stalowy spieniacz zamieszczamy w dzbanku – dysza powinna znajdować się tuż przy dnie
Krok 3
Uruchamiamy proces napowietrzania mleka naciskając Ikonkę chmurki
Krok 4
Dysza zamieszczona w mleku zaczyna je podgrzewać. Temperatura umożliwiająca uzyskanie efektu idealnej pianki, to między 60 a 70 stopni. Mierzymy ją w czasie spieniania za pomocą termometru dołączonego do zestawu.
Krok 5
Mleko zaczyna nam się pienić i w tym momencie zaczynamy delikatnie ściągać dzbanuszek na dół – obniżać dzbanuszek wzdłuż dyszy. Tak, żeby mleko wchodziło jakby pod dyszę.
Dla uzyskania optymalnego efektu spieniamy mleko opuszczając dzbanek wzdłuż dyszy (spokojne ruchy góra dół).
Krok 6
Obstukujemy mleko, aby pianka była delikatna i bardziej aksamitna, po czym “z dzióbka” wlewamy mleko na środek okrężnymi ruchami aby nie zaburzyć cremy w espresso.
Zobaczcie jakie to proste:
Gorąca czekolada – jak przygotować przy użyciu ekspresu do kawy 4Swiss Modena A6
Smacznego!
4Swiss Modena A6
Pierwszy w Polsce ekspres z dopłatą ekologiczną aż 300 zł! Optymalny do użytku domowego, zwłaszcza dla fanów kawy czarnej, ale też dla tych, którzy chcą poczuć się jak prawdziwy barista i mieć wpływ na finalny kształt przygotowanej kawy mlecznej.
Ekspres automatyczny Modena A6 to propozycja dla osób poszukujących ekspresu automatycznego, oferującego najwyższą jakość parzonej kawy!
Czytaj również: Modena A6. Tani ekspres do kawy z dużym potencjałem baristycznym!
