
Kiedy Jakubiak gotuje, nie ma sobie równych. Niczym wirtuoz malujący muzyką, komponując unikalne melodie smakowe, przenosi nas w odległe lub bliskie nam miejsca, okraszając je nowym smakiem. W tym miejscu tworzy się nowa kulinarna historia w wyjątkowym wydaniu 🙂 Przed Wami kolejna interpretacja mistrza kuchni. Tym razem Tomek Jakubiak “bierze na warsztat” znanego nam łososia, akcentując pomijane dotąd nuty smakowe. Łosoś w tym wydaniu – idę o zakład – oczaruje nawet rybo-sceptyczne osoby 😉 Zielonym dodatkiem będą delikatne i pełne smaku szparagi. Tym słowem wstępu przechodzimy do przepisu na danie, którego nie sposób nie nazwać poezją…
Przepis na łososia ze szparagami z frytkownicy beztłuszczowej
Dania przygotowywane w tym urządzeniu są totalnie fit. Łososia nie trzeba smażyć w ogromnej ilości oleju. Opiekany powietrzem przy użyciu frytkownicy beztłuszczowej, zachowuje wyłącznie dobre tłuszcze, a szybka obróbka termiczna sprawia, że pozostają w nim cenne wartości odżywcze, jak np. kwasy omega-3.
Składniki:
Łosoś
Papryczka chilli
Oliwa z oliwek
Czosnek
Sos sojowy
Pieprz cytrynowy
Sól
Tymianek
Pomidor żółty
Cytryna
Natka pietruszki
Szparagi
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania marynaty 🙂
Siekamy papryczkę chilli, czosnek ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę.
Składniki łączymy w oliwie z oliwek i sosie sojowym.
Powyższe doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
Aromatycznym akcentem marynaty, będzie świeży tymianek:
Dodajemy posiekany 🙂 …lub porwany 😉


Łososia marynujemy przez około 30-40 minut
…a jeśli jesteśmy bardzo głodni, od razu przystępujemy do pieczenia 🙂

Temperatura pieczenia: 190 stopni C
Czas pieczenia: 10 minut
Technologia opiekania powietrzem zastosowana we frytkownicach beztłuszczowych, poza umożliwieniem zachowywaniem wartości odżywczych, potęguje walory smakowe potraw. To dzięki temu możemy ograniczyć czas marynowania lub całkowicie z niego zrezygnować.
A potrawy? Wychodzą znakomite 🙂

Mamy 10 minut, więc “jedziemy” z sałatką! 🙂
Pomidora kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miseczki i zalewamy sokiem z cytryny.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.


Gotowego łososia podajemy na pieczonych (osobno lub razem z łososiem) z dodatkiem oliwy z oliwek obranych ze skórki szparagów. Na wierzch układamy sałatkę z żółtych pomidorów. Całość możemy okrasić aromatycznym parmezanem.





Smacznego! 🙂
Jakie inne korzyści wynikają z używania frytkownicy beztłuszczowej? Dowiecie się z tego artykułu
