Udostępnij
Skomentuj

Kawa americano – jak ją poprawnie przygotować?

Americano – niezwykle aromatyczna kawa czarna, której przygotowanie wymaga trzymania się kilku ważnych, a zarazem prostych zasad. Z artykułu dowiecie się, w czym tkwi sekret parzenia tej unikalnej kawy czarnej, najczęściej wybieraj w kawiarniach, z uwagi na nieocenione walory smakowe.

Dlaczego uzyskanie oryginalnego americano za pomocą urządzeń domowych jest trudniejsze w porównaniu do innych kaw czarnych? Co jest istotą tej kawy czarnej? Jaka funkcja ekspresu cisnieniowego do kawy umożliwi jej przygotowanie? Dlaczego jest to najzdrowszy, a według wielu najsmaczniejszy rodzaj kawy czarnej? Na te wszystkie pytania odpowiedzi dostarczy lektura niniejszego artykułu.

Kawa americano – jak ją poprawnie przygotować?

Kawa Americano – czym jest i skąd się wywodzi?

Americano to prawdziwa gratka dla zwolenników kawy czarnej. Doskonały smak sprawia, że americano cieszy się ogromną popularnością pośród kaw serwowanych w kawiarniach. Ta kawa o unikalnym sposobie oparzenia przygotowana jest na bazie pojedynczego lub podwójnego espresso i wrzątku. Wbrew pozorom wcale nie pochodzi z USA, a z Włoch! Przepis na “dużą czarną” jest prosty. To espresso zalane gorącą wodą. Jej ilość jest bardzo różna: od 25-30 ml (co daje proporcje espresso do wody 1:1 i taka kawa jest nazywana w Ameryce „italiano” lub „short americano”) do 470 ml.

Kawa w filiżance

Jak zrobić kawę Americano i dlaczego trudno ją uzyskać za pomocą domowych ekspresów do kawy

Istotą americano jest zalewanie espresso czystą gorącą wodą. Co najważniejsze – woda ta nie powinna przepływać ponownie przez fusy. Specyficzny sposób parzenia tej kawy czarnej zapobiega wyrzutowi dodatkowej ilości kofeiny oraz wytwarzaniu się szkodliwych dla zdrowia związków, zapewnia esencjonalny, a zarazem delikatny smak. Niestety oryginalne americano rzadko kiedy można uzyskać za pomocą domowego ekspresu do kawy. Jest to związane ze standardową konstrukcją urządzeń do parzenia kawy, które zwykle wyposażone są w jedną podwójnie skonstruowaną wylewkę – tę samą do kawy i gorącej wody.

Ekspres do kawy 4Swiss

Americano w warunkach domowych

Możliwość przygotowania americano za pomocą domowego ekspresu do kawy, to prawdziwa gratka dla kawoszy preferujących kawę czarną. Niestety sposób parzenia tego rodzaju kawy czarnej wymaga określonej budowy urządzenia.

Parzenie kawy z ekspresu

Kawa Americano – jakie parametry ekspresu pozwolą na uzyskanie tego napoju

Oryginalne americano przygotujemy za pomocą ekspresów do kawy wyposażonych w system niezależnych odrębnych wylewek do kawy i wrzątku. Niestety taka konstrukcja rzadko kiedy występuje w urządzeniach do użytku domowego. Zarezerwowana jest raczej dla bardzo kosztownych urządzeń wykorzystywanych w gastronomii.

Podwójnie skonstruowana oddzielna wylewka na wodę

Podwójnie skonstruowana oddzielna wylewka na wodę

Podwójnie skonstruowana oddzielna wylewka na kawę

Podwójnie skonstruowana oddzielna wylewka na kawę

Real Americano System

Jeśli jesteś miłośnikiem picia kawy czarnej, ta funkcja ekspresów automatycznych 4Swiss będzie dla Ciebie szczególnie istotna. Niestety jest spotykana przeważnie w bardzo kosztownych i zaawansowanych ekspresach wykorzystywanych w gastronomii. Dobra wiadomość jest taka, że ekspresy ciśnieniowe 4Swiss zostały w nią wyposażony. Ale na czym to właściwie polega? Jest to system 3 niezależnych i podwójnie skonstruowanych wylewek: oddzielnych do kawy, wrzątku i mleka umożliwia przygotowanie oryginalnego americano.

Udostępnij
0 ocen
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Specjalista Morele | 04:51
Cześć!
Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy lub nazwę miejscowości.
Kod pocztowy możesz zmienić klikając w ikonę lokalizacji
Poznaj czas dostawy

Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy rozwijając menu “Więcej”.