
Kiedy na kuchenny warsztat osób rozpoczynających przygodę z frytkownicą beztłuszczową trafia zimna pizza lub schabowy z poprzedniego dnia, szybko okazuje się, że pojęcie “odgrzewania”, nabiera zupełnie nowego znaczenia. Zwiędły, zaparowany slice z kartonowego pudełka staje się chrupiącym trójkącikiem o zwartej konsystencji, rodem spod ręki Magdy Gessler 🙂 …a schabowy? To jest nie do opisania! 🙂 W dzisiejszym artykule inspiracja szefa kuchni na tuning “wczorajszej” pizzy. Pamiętajcie, że we frytkownicy beztłuszczowej pizzę możecie przygotować również od podstaw 😉
Frytkownica beztłuszczowa – co wyróżnia to urządzenie
Frytkownice beztłuszczowe zyskały ogromną popularność dzięki technologii umożliwiającej gotowanie, grillowanie, pieczenie i smażenie bez potrzeby użycia tłuszczu. Według opinii użytkowników frytki z frytkownicy beztłuszczowej są pysznie chrupkie na zewnątrz i delikatne w środku. Frytkownica beztłuszczowa cyrkuluje ultra gorące i silnie sprzężone powietrze, eliminując potrzebę użycia oleju. To właśnie dlatego zamiennie stosowaną nazwą tego urządzenia jest frytkownica powietrzna. Rezultatem tego rodzaju obróbki termicznej są potrawy pysznie chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Posiłki przygotowane przy użyciu tej technologii są pełne smaku, zdrowsze i niskokaloryczne – chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku.
Frytkownica beztłuszczowa 4Swiss – odgrzewanie staje się odświeżaniem
Frytkownice beztłuszczowe w ostatnich latach zdobyły dużą popularność. Nic w tym dziwnego – te urządzenia sprzyjające zdrowemu odżywianiu, potrafią zaoszczędzić naprawdę sporo czasu. Posiłki przygotujemy około 1,5 x szybciej niż przy użyciu tradycyjnego piekarnika i nie musimy czekać na rozgrzanie – tu następuje błyskawicznie. Kontakt produktów spożywczych z gorącym, silnie sprzężonym powietrzem równomiernie opieka struktury potrawy, dzięki czemu funkcja “odgrzewania” nabiera nowego znaczenia – i odgrywa rolę “odświeżania”. Przygotowujecie posiłki z wyprzedzeniem na kilka dni – “kotlet schabowy” z poniedziałku w czwartek dalej będzie wyśmienicie soczysty i o niebo bardziej chrupki niż zaraz po zrobieniu 🙂 A może dostawca przywiózł Wam “kapcia” zamiast pizzy? 😉 To już nie problem – przywrócicie jej oczekiwaną chrupkość w 4Swiss ABB-021. Mrozicie chleb? Rozmrażając go w frytkownicy beztłuszczowej 4Swiss przywrócicie świeżość i ten kuszący zapach, który podąża za Wami, gdy wychodzicie z piekarni!
Przepis na pizzę z frytkownicy beztłuszczowej
Poniżej ulubiony przepis Tomka Jakubiaka na pizzę z frytkownicy beztłuszczowej. Możecie odświeżyć pizzę z poprzedniego dnia, albo zrobić własne ciasto/użyć spodu do pizzy.)
Składniki:
Pizza
Czosnek
Sól
Rukola
Bazylia
Oliwa
Cebula czerwona
Szynka
Salami
Mozzarella

Sposób przygotowania:
Czosnek ucieramy w moździerzu z dodatkiem soli.
Na pizzy, gotowym spodzie do pizzy lub rozwałkowanym cieście własnej roboty układamy powyższe (lub inne – Wasze ulubione 🙂 ) składniki.
Jeśli to nie “tuning wczorajszej pizzy” 😉 smarujecie ciasto passatą pomidorową lub specjalnie przygotowanym sosem.
Genialny jest na bazie pasaty z dodatkiem dużej ilości utartego świeżego czosnku, oregano, bazylii, chilli lub papryczek jalapeno. Ciekawego smaku doda pieprz cytrynowy, a gałązki ulubionych świeżych ziół dodadzą niebywałego aromatu.
Z Waszej strony to już wszystko …teraz frytkownica 😉
Odgrzewana pizza
Temperatura pieczenia: 180 stopni
Czas pieczenia: około 8 minut
Pizza na gotowym spodzie lub cieście własnej roboty
Temperatura pieczenia: 200 stopni
Czas pieczenia: około 10-12 minut
(w zależności od rodzaju i grubości ciasta)












…i jak tu nie jeść pizzy 😉
Frytkownica beztłuszczowa 4Swiss – jak działa?
Frytkownica powietrzna 4Swiss ABB-021 cyrkuluje ultra gorące powietrze wokół jedzenia, eliminując potrzebę użycia oleju. Działanie jest podobne do termoobiegu w piekarniku, tyle, że nowoczesna technologia frytkownic powoduje, że urządzenie nagrzewa się błyskawicznie, a potrawy są gotowe około 1,5 x szybciej. Frytkownica łączy głównie funkcje, z których na co dzień korzystamy w kuchni. Smażenie, pieczenie, grillowanie, czy też odgrzewanie, to jednak dopiero początek jej możliwości. Chrupiące frytki, warzywa, kurczak, ryby, steki i inne dania są na wyciągnięcie ręki.
