
Świeżowyciśnięty sok to najprostszy sposób na dostarczenie organizmowi witamin oraz błonnika. Co ciekawe, niemniej wartościowe są pozostałości po wyciśnięciu soku, które przeważnie wyrzucamy. Z takiej pulpy można przygotować naprawdę pełnowartościowe dania!
Wykorzystaj resztki do woli
Jeśli do tej pory wyrzucałaś pozostałości nagromadzone w wyciskarce po wyciśnięciu soku lub przeznaczałaś je na kompost, mamy nadzieję, że tym wpisem zmienimy twoje przyzwyczajenia. Wiedz, że resztki w formie pulpy posiadają sporo witamin oraz błonnika. Zmarnowanie takiego potencjału zdrowotnego i żywieniowego jest – jednym słowem – niedopuszczalne. Mimo, że mogą wyglądać mało apetycznie i sprawiać wrażenie suchych, w dalszym ciągu posiadają sporo substancji odżywczych, ładnie pachną i stanowią doskonałe uzupełnienie potraw.
Przeczytaj również: Jak przyrządzić domowe tofu?
Niepozorne, ale za to wartościowe resztki
Odpady po wyciskaniu soku składają się w większości z włókna oraz błonnika, który wspiera prace układu trawiennego. Przeważnie lądują w koszu, a powinny w garnku. Pulpę z resztek po owocach i warzywach można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni… i nie tylko. Z resztek można przygotować również kosmetyki, jak maskę do twarzy czy peeling.
Wytłoczyny po soku sprawdzą się świetnie jako dodatek do zup, sosów i dań głównych. Można je dodatkowo zmielić i wysuszyć, stosując później jako posypka lub dodatek do potraw. Z resztek owocowych i warzywnych, szczególnie tych o słodkim smaku (marchew, burak, seler, jabłka, banany, mango, truskawki) można przygotować racuchy, ciasta, muffinki, chleb. Idealnie nadadzą się jako składnik wszelakiej maści wypieków.
Co można przygotować z cennych resztek?
Trzeba pamiętać, aby w pierwszej kolejności umyć dokładnie owoce i warzywa przed wrzuceniem do wyciskarki. Najlepiej jakby te produkty nie były uszkodzone. Nie tylko sok z nich będzie wartościowszy, ale również wytłoczyny lepiej będą komponować się z pozostałymi składnikami i nie narazimy się na przykre niespodzianki.
Z wytłoczyn przygotujesz:
> Pasty na chleb i Guacamole
(wystarczy dodać do pulpy twarożek, ulubiony serek czy ponownie zmiksować z dodatkiem awokado)
> Batony i praliny
(szybka, słodka przekąska z połączenia wytłoczyn, wiórków kokosowych, orzechów i kakao)
> Zupy krem i bulion
(wytłoczyny z warzyw mogą być dodatkiem do zup lub można z nich sporządzić wywar)
> Wegetariańskie pulpety, kotlety, burgery
(miąższ z resztek uzupełniamy mąką, jajkiem i przyprawami)
> Przyprawy
(ponownie zmielone i wysuszone)
> Owocowe herbaty
(Można z powodzeniem zaparzyć miąższ i odcedzić)
> Wypieki bez jajek
(pulpa sprawdzi się również jako zamiennik jajek do wegańskich wypieków)
Przeczytaj również: Apteka natury – wyciśnij z ziół to, co najlepsze
Przepisy
Buraczane kotleciki:
- 1 szklanka pulpy po wyciskaniu buraków
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 1 miażdżony ząbek czosnku
- posiekana natka pietruszki
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
- opcjonalnie bułka tarta do zagęszczenia
Kaszę należy ugotować i ostudzić. Następnie wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Uformuj kotleciki i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Kotleciki piecz przez 30 minut z każdej strony.
Marchewkowo-dyniowe ciasto:
- 2 szklanki pulpy marchewkowo-dyniowej
- 2,5 szklanki mąki pszennej lub innej
- 0,5 szklanki mleka (może być roślinne)
- 0,5 szklanki soku z wyciśniętych warzyw
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu lub innych przypraw korzennych
- 2-3 łyżki cukru (np. ksylitolu)
Wszystkie składniki starannie ze sobą mieszamy, a następnie przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wkładamy ciasto i pieczemy ok. 40 minut – warto sprawdzać gotowość ciasta patyczkiem.
