Cappuccino, Latte, Latte Macchiato – 3 rodzaje kaw mlecznych, którymi oczarujesz domowników i gości. Ekspres Automatyczny 4Swiss Modena A6

Ekspres automatyczny 4Swiss Modena A6, to budżetowe urządzenie, które dostarcza niezliczonych możliwości baristycznych. Połączenie parametrów zbliżonych do zaawansowanych urządzeń do parzenia kawy stosowanych w gastronomii oraz funkcji Real Barista Experience sprawia, że we własnym domu możemy zachwycać domowników oraz gości efektowną kawą, która jakością nie odbiega od tej serwowanej w dobrych kawiarniach. Cappuccino, caffee latte, latte macchiato, flat white, espresso, espresso macchiato, a nawet oryginalne Americano – te wszystkie kawy przygotujecie przy użyciu tego budżetowego ekspresu. W czym tkwi sekret potencjału tego urządzenia?

Modena A6 – tani ekspres do kawy z dużym potencjałem baristycznym

O tym, co wyróżnia ekspres automatyczny 4Swiss Modena A6 pisaliśmy już na blogu. W skrócie są to:

  • Ciśnienie 19 bar – niespotykane w tej klasie cenowej
  • Profesjonalny młynek ze stali nierdzewnej
  • Real Americano System – prawdziwa kawa czarna
  • Real Barista Experience – pełna kontrola spieniania mleka
  • Optymalny do użytku domowego i małego biura
  • Doskonały stosunek jakość/cena
  • Dostępny w dwóch wariantach kolorystycznych

Czytaj również: Modena A6 – Tani ekspres z dużym potencjałem baristycznym

Dzisiaj przechodzimy do konkretów i przedstawiamy Wam kilka wskazówek, w jaki sposób przygotować 3 rodzaje najczęściej serwowanych kaw mlecznych. Nie musicie iść do kawiarni, aby cieszyć się ich doskonałym smakiem. Zacznijmy od obsługi zewnętrznego spieniacza. Opanowanie jej pozwoli Wam uzyskać efekt, którego nie powstydziłby się zawodowy barista!

Real Barista Experience – jak uzyskać efekt idealnej mlecznej pianki korzystając z ekspresu automatycznego Modena A6?

Dla uzyskania efektu idealnej pianki właściwej dla latte, cappuccino, latte macchiato i innych kaw mlecznych niezwykle ważna jest technika spieniania mleka. Korzystając z ekspresu do kawy wyposażonego w zewnętrzny spieniacz, możemy uzyskać wymarzoną jakość stosując się do kilku zaleceń.

Krok 1

Dołączony do zestawu stalowy dzbanuszek do spieniania mleka wypełniamy mniej więcej do połowy.

Krok 2

Stalowy spieniacz zamieszczamy w dzbanku – dysza powinna znajdować się tuż przy dnie

Krok 3

Uruchamiamy proces napowietrzania mleka naciskając Ikonkę chmurki

Krok 4

Dysza zamieszczona w mleku zaczyna je podgrzewać. Temperatura umożliwiająca uzyskanie efektu idealnej pianki, to między 60 a 70 stopni. Mierzymy ją w czasie spieniania za pomocą termometru dołączonego do zestawu.

Krok 5

Mleko zaczyna nam się pienić i w tym momencie zaczynamy delikatnie ściągać dzbanuszek na dół – obniżać dzbanuszek wzdłuż dyszy. Tak, żeby mleko wchodziło jakby pod dyszę.

Dla uzyskania optymalnego efektu spieniamy mleko opuszczając dzbanek wzdłuż dyszy (spokojne ruchy góra dół).

Krok 6

Obstukujemy mleko, aby pianka była delikatna i bardziej aksamitna, po czym “z dzióbka” wlewamy mleko na środek okrężnymi ruchami aby nie zaburzyć cremy w espresso.

Poczuj się jak we włoskich kawiarniach! 3 rodzaje kaw mlecznych, którymi oczarujesz domowników i gości dzięki 4Swiss Modena A6

Okej! Dosyć ćwiczeń – przechodzimy do konkretów!

Cappuccino

Cappuccino to napój kawowy pochodzący z Włoch. Składa się z 25 ml espresso oraz 120 ml mocno spienionego mleka (po spienieniu mleko zwiększa objętość do 125 ml). Cappuccino czasem serwowane jest z bitą śmietaną, dodatkiem szczypty sypkiej czekolady lub kakao, a nawet gałki lodów. Mleko spienia się przy pomocy gorącej pary uwalnianej przez dyszę ekspresu. Zgodnie z włoskimi normami pianka na cappuccino ma 1–2 cm grubości i charakteryzuje się kremową, ciekłą konsystencją, jest też całkowicie pozbawiona widocznych pęcherzy powietrza. Objętość cappuccino to 140–160 ml, jednak tradycyjne włoskie cappuccino ma 150 ml objętości. Sporządzony napój podaje się w uprzednio podgrzanej filiżance, z grubej porcelany – najlepiej białej. Jak prawidłowo je przyrządzić? korzystając z ekspresu automatycznego 4Swiss Mocena A6?

Cappuccino – składniki

  • pojedyncze espresso – 25 ml
  • spienione mleko – 120 ml

Cappuccino – sposób przygotowania

Rozgrzaną na podgrzewaczu ekspresu filiżankę napełniamy pojedynczym espresso. Dołączony do zestawu dzbanek napełniamy 120 ml mleka. Uruchamiamy spieniacz naciskając przycisk chmurki na ekspresie. Rozgrzaną dyszę spieniacza ekspresu 4Swiss Modena A6 zanurzamy w dzbanku z mlekiem. Dysza zanurzona w mleku zaczyna je podgrzewać. Optymalna temperatura mleka, którą powinniśmy uzyskać dla efektu idealnej pianki, to miedzy 60 a 70 stopni Celsjusza.  Kontrolujemy ją przy użyciu dołączonego do zestawu termometru. Kiedy mleko jest odpowiednio gorące zwiększamy intensywność spieniania poprzez opuszczanie dzbanka w dół dyszy, która powinna mieć kontakt niemalże z samą powierzchnią mleka. Wykonując spokojne ruchy góra-dół uzyskujemy efekt puszystej, gęstej pianki. Mleko w dzbanku delikatnie obstukujemy o blat, aby uzyskać jednolitą, aksamitną konsystencję. Tak przygotowane spienione mleko wlewamy bokiem do wcześniej przygotowanego espresso. Gotowe cappuccino możemy ozdobić czekoladą w proszku lub kakao. Bita śmietana lub gałka lodów, to dokonały dodatek dla zwolenników słodkości. Amatorzy mocnej kawy mogę modyfikować proporcje składników np. o podwójne espresso.

Latte macchiato

Królowa kaw mlecznych  – najbardziej efektowna z mlecznych kaw, której zdjęcia codziennie osiągają rekordy popularności na Instagramie. W czym tkwi sekret tej kawy mlecznej, która urzeka nawet osoby, które za kawą nie przepadają? Niewątpliwie w delikatnym smaku i wyjątkowo okazałej trójwarstwowej formie. Latte macchiato jest to napój kawowo-mleczny.  Latte macchiato to w dosłownym tłumaczeniu „splamione mleko”. Nazwa napoju odnosi się do charakterystycznego sposobu jego przyrządzania. Latte macchiato, w odróżnieniu od cafe latte, przygotowuje się poprzez wlewanie espresso do gorącego, spienionego mleka. Prawidłowo przygotowane latte macchiato powinno mieć trzy warstwy: na dole mleko, pośrodku espresso, na górze piana. Podawana jest w przezroczystej szklance z grubymi ściankami o pojemności 300 ml. Podawana z długą łyżką umożliwiającą zamieszanie napoju. Latte macchiato można dekorować kakao, cynamonem.

Latte macchiato – składniki

  • espresso – 25 ml, lub około 50 ml mocnej kawy
  • spienione mleko – około 150 ml

(Proporcja kawa-mleko wynoszą 1:2)

Potrzebujesz: Wysokiej szklanki o pojemności 300 ml

Latte macchiato – sposób przygotowania

Dołączony do zestawu dzbanek napełniamy 120 ml mleka. Uruchamiamy spieniacz naciskając przycisk chmurki. Rozgrzaną dyszę pieniacza ekspresu 4Swiss Modena A6 zanurzamy w dzbanku z mlekiem. Dysza zanurzona w mleku zaczyna je podgrzewać. Optymalna temperatura mleka, którą powinniśmy uzyskać dla efektu idealnej pianki, to 60, a 70 stopni Celsjusza.  Kontrolujemy ją przy użyciu dołączonego do zestawu termometru. Kiedy mleko jest odpowiednio gorące zwiększamy intensywność spieniania poprzez opuszczanie dzbanka w dół dyszy, która powinna mieć kontakt niemalże z samą powierzchnią mleka. Wykonując spokojne ruchy góra-dół uzyskujemy efekt puszystej, gęstej pianki. Mleko w dzbanku delikatnie obstukujemy o blat, aby uzyskać jednolitą, aksamitną konsystencję. Tak przygotowane spienione mleko wlewamy do rozgrzanej na podgrzewaczu ekspresu przezroczystej szklanki. Używając ekspresu 4Swiss Modena A6 szklanki przygotowujemy 50 ml espresso i wlewamy je do szklanki z mlekiem. Dla uzyskania oczekiwanego efektu trzech warstw cienki strumień kawy prowadzimy po ściance szklanki – powoli i delikatnie, minimalizując przy tym przenikanie piany. Niektórzy dozują go na środek szklanki używając dzióbka dzbanka.  Wierzchnią warstwę stanowi gęsta pianka, którą dodatkowo uzupełnić możemy nakładając na wierzch napoju łyżeczką.

Caffe Latte

Caffe latte, to napój wywodzący się z Włoch. W odróżnieniu od trójwarstwowej latte macchiato składa się z dwóch warstw. Powstaje w wyniku wlania spienionego ciepłego mleka do kawy espresso. Kawa latte składa się z równych proporcji mleka i kawy. Piana na tej kawie powinna mieć 1 cm grubości. Kawę latte podaje się w wysokiej szklance, na spodku i z długą łyżeczką. Składa się z dwóch warstw. Tradycyjnie nie dekorujemy pianki kakao ani czekoladą.

Caffe Latte – składniki

espresso – 25 ml, lub około 50 ml mocnej kawy

spienione mleko – około 150 ml

(Proporcja kawa-mleko wynoszą 1:2)

Potrzebujesz: Wysokiej szklanki o pojemności 300 ml

Caffe Latte – sposób przygotowania

Dołączony do zestawu dzbanek napełniamy 120 ml mleka. Uruchamiamy spieniacz naciskając przycisk chmurki. Rozgrzaną dyszę pieniacza ekspresu 4Swiss Modena A6 zanurzamy w dzbanku z mlekiem. Dysza zanurzona w mleku zaczyna je podgrzewać. Optymalna temperatura mleka, którą powinniśmy uzyskać dla efektu idealnej pianki, to 60, a 70 stopni Celsjusza.  Kontrolujemy ją przy użyciu dołączonego do zestawu termometru. Kiedy mleko jest odpowiednio gorące zwiększamy intensywność spieniania poprzez opuszczanie dzbanka w dół dyszy, która powinna mieć kontakt niemalże z samą powierzchnią mleka. Wykonując spokojne ruchy góra-dół uzyskujemy efekt puszystej, gęstej pianki. Mleko w dzbanku delikatnie obstukujemy o blat, aby uzyskać jednolitą, aksamitną konsystencję. Tak przygotowane spienione mleko wlewamy do rozgrzanej na podgrzewaczu ekspresu przezroczystej szklanki. Używając ekspresu 4Swiss Modena A6 szklanki przygotowujemy 50 ml espresso i wlewamy je do szklanki z mlekiem. Kawę wlewamy szybko, aby składniki uległy zmieszaniu. W efekcie widoczne są dwie warstwy.

Lubicie gorąca czekoladę? Wiecie, że możecie przygotować ja przy użyciu ekspresu automatycznego 4Swiss Modena A6? Tutaj znajdziecie najlepszy przepis.

Leave a Comment

Kontakt

Śmiało napisz do nas wiadomość a skontaktujemy się z Tobą tak szybko, jak będzie to możliwe

    0

    Start typing and press Enter to search