Wyciskane soki z warzyw to skondensowana dawka składników odżywczych i witamin. Sok z marchwi na naszej prywatnej liście znajduje się bardzo wysoko. W poniższym wpisie postaramy się przedstawić jego wszystkie zalety, a jest ich naprawdę sporo!

Źródło beta-karotenu

Marchew to doskonałe źródło beta-karotenu. To związek należący do grupy kartenoidów, który spełnia bardzo ważną funkcję w organizmie. To substancja, z której organizm wytwarza retinol – związek będący gotową postacią witaminy A. Beta-karoten jest najbardziej znany ze wspomagania opalania. Barwnik roślinny jest magazynowany w skórze, dzięki czemu opalenizna utrzymuje się dłużej na naszym ciele. Prowitamina A, jak nazywany jest również beta-karoten, pełni także właściwości filtru słonecznego, który chroni nas przed szkodliwym działaniem promieni UV.

sok z marchewki właściwości

Lepszy wzrok

Kolejna z cudownych właściwości beta-karotenu, który w marchwi wspomagają także luteina i zeaksantyna. Wszystkie trzy substancje są bardzo pożyteczne dla naszych oczu. Witamina A jest kluczowa w dbaniu o dobry wzrok, zwłaszcza u osób starszych.

Lepsze trawienie

Sok marchwiowy wspomaga także układ trawienia. To źródło błonnika, enzymów wspomagających trawienie oraz minerałów. Picie soku z marchwi może wpływać korzystnie także na zapobieganie wrzodom żołądka.

sok z marchewki właściwości

Ochrona dla wątroby

Picie wyciskanego soku z marchwi jest zbawienne dla naszej wątroby. Sok pomaga oczyszczać ją ze szkodliwych toksyn. Wysoka zawartość witaminy A doprowadza do redukcji otłuszczenia wątroby. Warto więc pić go regularnie.

Sprawny układ odpornościowy

Jedna szklanka wyciskanego soku z marchwi pokrywa 35% dziennego zapotrzebowania na zawartość witaminy C w organizmie. W jesienne dni, gdy łatwo łapiemy wszelkie wirusy, warto profilaktycznie wspomagać się sokiem.