Wyciskarka wolnoobrotowa

Pozyskiwanie soku odbywa się w procesie bliskiemu tłoczeniu. Ślimak najpierw miażdży owoce, a potem wyciska z nich sok:

  • pracuje na wolnych obrotach
  • najpierw rozdrabnia produkty, a następnie je miażdży i wyciska sok
  • soki nie są napowietrzone
  • brak pianki
  • stała konsystencja soku
  • więcej wartości odżywczych, dzięki zawartości miąższu w soku
  • bardziej wyrazisty smak soku
  • sok bogaty w witaminy, minerały i enzymy, więcej antyoksydantów
  • możliwość wyciskania soku z ziół
  • możliwość robienia musów
  • cicha praca
  • łatwe i szybkie czyszczenie

Sokowirówka

Pozyskiwanie soku odbywa się poprzez bardzo szybkie ścieranie owoców, a następnie odwirowanie z nich soków:

  • pracuje na bardzo wysokich obrotach
  • ostrza i tarka wytwarzają wysoką temperaturę, która niszczy część składników odżywczych
  • sok jest bardziej napowietrzony, szybciej się rozwarstwia i psuje
  • sok składa się większości z wody
  • sok szybko utlenia się i brązowieje
  • dużo niewykorzystanego miąższu
  • duży hałas w trakcie pracy maszyny
  • uciążliwe czyszczenie
  • brak możliwości robienia musów, przecierów, sorbetów, lodów, syropów, mleka roślinnego i tofu.

Wyciskarka wolnoobrotowa

Pozyskiwanie soku odbywa się w procesie bliskiemu tłoczeniu, a nie odwirowywaniu. Dlatego wyciskarka:

  • pracuje na wolnych obrotach
  • najpierw rozdrabnia produkty, a następnie je miażdży i wyciska sok
  • soki nie są napowietrzone
  • brak pianki
  • stała konsystencja
  • więcej wartości odżywczych, dzięki zawartości miąższu
  • bardziej wyrazisty smak
  • bogaty w witaminy, minerały i enzymy, więcej antyoksydantów
  • możliwość wyciskania soku z ziół
  • możliwość
  • cicha

Sokowirówka

Pozyskiwanie soku odbywa się poprzez bardzo szybkie ścieranie owoców, a następnie odwirowanie z nich soków:

  • pracuje na bardzo wysokich obrotach
  • ostrza i tarka wytwarzają wysoką temperaturę, która niszczy część składników odżywczych
  • sok jest bardziej napowietrzony, szybciej się rozwarstwia i psuje
  • sok składa się większości z wody
  • sok szybko utlenia się i brązowieje
  • dużo niewykorzystanego miąższu
  • duży hałas w trakcie pracy maszyny
  • uciążliwe czyszczenie
  • brak możliwości robienia musów, przecierów, sorbetów, lodów, syropów, mleka roślinnego i tofu.

Dodatkowe zastosowania wyciskarki wolnoobrotowej

Zdrowe soki z owoców, warzyw i ziół

Soki przecierowe o konsystencji Smoothie

Gęste musy, przeciery (np. pomidorowy), papki dla dzieci

Puree (np. ziemniaczane, marchewkowe, topinambur)

Lody owocowe na bazie jogurtu

Sorbety owocowe

Mleko z orzechów (np. migdałowe)

Tofu

Zupy z esencji np. barszcz z buraków przygotowuje się bez gotowania! Dzięki temu zachowa on znacznie więcej cennych składników odżywczych.

Ciasta i wypieki z dodatkiem pulpy odpadowej

Preparaty lecznicze: np. syrop z cebuli na przeziębienie, sok z pokrzywy, sok z mniszka lekarskiego, ekstrakt z gotowanego siemienia lnianego (na zgagę i wrzody żołądka).