Zdrowa krew to podstawa sprawnego funkcjonowania organizmu. Na jej skład i krzepliwość ma wpływ witamina K, odpowiedzialna także za inne funkcje, w tym ochronę przeciwnowotworową. Warto poznać bliżej ten cenny składnik odżywczy.

Witamina K – właściwości

Witamina K należy do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Jej główna rola w organizmie polega na zapewnieniu prawidłowej krzepliwości krwi. Reguluje wytwarzanie protrombiny, czyli białka osocza krwi, zapobiegając w ten sposób jej utracie podczas zranienia czy uszkodzenia naczyń krwionośnych. Ostatnie badania wskazały także na rolę witaminy K w hamowaniu rozwoju nowotworów oraz wpływie na gospodarkę wapniową. Ma również działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Przeczytaj również: Witaminoza z 4Swiss: Witamina B

witamina k właściwości

Witamina K – dawkowanie

Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, dawkowanie witaminy K zależy od wieku oraz płci i wynosi:

  • 5-10 µg dla niemowląt
  • 15 µg dla dzieci od 1. do 3. roku życia
  • 20 µg dla dzieci od 4. do 6. roku życia
  • 25 µg dla dzieci od 7. do 9. roku życia
  • 40 µg dla chłopców od 10. do 12. roku życia
  • 50 µg dla chłopców od 13. do 15. roku życia
  • 65 µg dla chłopców od 16. do 18. roku życia
  • 40 µg dla dziewcząt od 10. do 12. roku życia
  • 50 µg dla dziewcząt od 13. do 15. roku życia
  • 55 µg dla dziewcząt do 16. do 18. roku życia
  • 65 µg dla mężczyzn
  • 55 µg dla kobiet, kobiet w ciąży i karmiących piersią

Niedobór witaminy K

Witamina K jest powszechnie obecna w owocach, warzywach i żywności pochodzenia zwierzęcego, dlatego jej niedobór bywa bardzo rzadki. Może mieć jednak miejsce w przypadku ciężkich chorób jelit lub wątroby. Jej utracie sprzyja także długotrwała terapia antybiotykowa, a także leczenie przeciwzakrzepowe.

wyciskarka wolnoobrotowa 4swiss

Objawy niedoboru witaminy K to m.in.:

  • słaba krzepliwość krwi,
  • długie gojenie się ran,
  • duża ilość siniaków,
  • krwawienie z nosa,
  • obfite miesiączki,
  • biegunki.

Awitaminoza może doprowadzić do uszkodzeń wątroby, niedokrwistości, zapalenia jelit, żółtaczki oraz uszkodzenia struktury nerwowej u niemowląt.

witamina k dawkowanie

Nadmiar witaminy K

Zbyt duża ilość witaminy K prowadzi do nadmiernej potliwości i uczucia gorąca. Powinno się unikać przedawkowania witaminy K, ograniczając jej spożycie z dietą. Stosując suplementację niezwykle ważne jest kontrolowanie przyjmowanych dawek.

Przeczytaj również: Witaminoza z 4Swiss: Witamina C

Źródła witaminy K

Naturalnie występuje w dwóch postaciach: jako witamina K1, syntetyzowana przez rośliny oraz jako witamina K2, syntetyzowana przez bakterie. Ten drugi proces zachodzi w jelitach. Witaminę K1 można pozyskać natomiast dzięki produktom pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Znajduje się w zielonych liściach, truskawkach, pomidorach, groszku, oleju sojowym, jajach i wątrobie wołowej. Bogatym je źródłem jest jarmuż, sałata, szpinak i brokuły. Znaczące ilości witaminy K znajdziesz także w pietruszce, boćwinie, kalafiorze, orzechach, produktach mlecznych i zbożowych.

witamina k niedobór nadmiar

Witamina K – fakty i mity

  • Na niedobór witaminy K są narażone noworodki, ponieważ w ich jelitach brakuje jeszcze bakterii, które mogłyby ją wytworzyć. Dlatego małym dzieciom witamina K podawana jest profilaktycznie poprzez iniekcję. Jej niedobór mógłby doprowadzić do krwawienia związanego z niedoborem witaminy K, czyli VKDB.
  • U kobiet z obfitymi miesiączkami odpowiednia ilość witaminy K może zmniejszyć krwawienie.
  • Witamina K jest wykorzystywana jako składnik odżywczy wspomagający zdrowie podczas radioterapii.
  • Jest także zalecana osobom z cerą naczynkową.
  • Inne nazwy witaminy K to fitomenadion, menadion i menadiol.
  • Ponieważ należy do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach, do sałatek warzywnych warto dodawać odrobinę oleju, by wspomagać jej wchłanianie.

wyciskarka wolnoobrotowa 4swiss