Śliwki, gruszki i figi są owocami z dużą zawartością błonnika. Zarówno figi, jak i gruszki są owocami od tysięcy lat stosowanymi w medycynie ludowej w leczeniu różnych dolegliwości. Śliwki są owocami zaliczanymi do owoców pestkowych, które zawierają związki bioaktywne charakteryzujące się zdolnością do zwalczania „syndromu metabolicznego”, związanego z otyłością i stanami zapalnymi. Oprócz tego śliwki charakteryzują się działaniem przeciw nowotworowym, ograniczającym powstawanie chorób układu krążenia, pomagają zwalczyć nadciśnienie i arteriosklerozę, a także przeciwdziałają cukrzycy. Chcesz spróbować soku, który ma to wszystko? Przepis poniżej!

Składniki:

4 śliwki
3 gruszki
2 świeże figi

Sposób przygotowania 1 szklanki soku:

Owoce dokładnie myjemy. Śliwki przekrajamy na pół i wyjmujemy pestki. Gruszki kroimy na ćwiartki. Do wyciskarki wkładamy owoce na zmianę. Z tej ilości owoców powinniśmy uzyskać 2 szklanki soku, który należy dobrze wymieszać i pić najlepiej zaraz po przygotowaniu.

Właściwości składników:

  • Szklanka otrzymanego soku pokrywa ponad ¼ dziennego zapotrzebowania na błonnik oraz 15% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
  • Jedna szklanka soku zawiera mniej niż jeden gram tłuszczu!
  • Śliwka jest źródłem związków takich jak kwasy fenolowe, antocyjany, karotenoidy, minerały i pektyny.
  • Gruszka zawiera związki fenolowe o działaniu przeciwutleniającym, karotenoidy, takie jak β–karoten, luteina i zeaksantyna, a także pierwiastki, takie jak fosfor, żelazo, potas, wapń i magnez.
  • Co najmniej 1/6 błonnika zawartego w gruszce to błonnik rozpuszczalny.

Tabela wartości odżywczych:

Zawartość składników odżywczych w 100g owocu śliwka gruszka figa Zawartość w szklance soku (% dziennego zapotrzebowania)
Węglowodany 11,7 g 14,4 g 19,2 g 35,6 g 11,9%
Cukier 3,4 g 1,8 g 16,3 g 10,8 g 21,7%
Błonnik 1,6 g 2,1 g 2,9 g 5,1 g 25,7%
Białko 0,6 g 0,6 g 0,7 g 1,5 g 2,0%
Tłuszcz 0,2 g 0,2 g 0,3 g 0,5 g 0,9%
Witamina C 5,2 mg 5,3 mg 2,0 mg 12,0 mg 15,0%
Witamina A 49,0 μg 2,0 μg 142,0 μg 90,7 μg 9,1%
Witamina E 0,9 mg 0,4 mg 0,1 mg 1,3 mg 12,5%
Potas 208,0 mg 118,0 mg 232,0 mg 404,9 mg 8,6%
Kalorie 45,0 kcal 54,0 kcal 74,0 kcal 135,1 kcal 6,8%

Ciekawostki:

Figi są uprawiane przez człowieka od ponad 11000 lat, obecnie głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego. Od początku figi są powszechnie stosowane w medycynie ludowej. Figa została opisana w Ewangelii. Fakt ten pokazuje, jak wielkie znaczenie w dawnych czasach miała figa. Znaczna część związków fenolowych zawarta jest w skórce, dlatego nie zaleca się obierania tego owocu.

Gruszka jest stosowana od ponad 2000 lat w medycynie ludowej Dalekiego Wschodu.