Udostępnij
Skomentuj

Smaczne i zdrowe ciasta dla diabetyków

Cukrzyca wymaga stosowania odpowiedniej diety i dbałości o to, aby dzienna dawka spożywanego cukru nie przekraczała indywidualnych zaleceń. Nie oznacza to jednak, że diabetycy muszą całkowicie zrezygnować z deserów, które nie tylko świetnie smakują, ale również poprawiają nastrój.

O czym powinien pamiętać diabetyków, przygotowując wypieki? Podpowiadamy i przekazujemy nasze sprawdzone przepisy dla cukrzyków. Smacznego!

Polecane blendery kielichowe 4Swiss

Kilka słów o cukrach prostych

Istnieją dwa typy cukrzycy. Pierwszy z nich jest powiązany z zaburzeniem wydzielania hormonu insuliny przez trzustkę, co prowadzi do zwiększonego stężenia glukozy we krwi. Nie dociera ona do wszystkich komórek organizmu, powodując niedobór glukozy i niedożywienie. Ta rzadziej spotykana odmiana cukrzycy ma prawdopodobnie źródła w genach i wymaga podawania insuliny. Drugi typ cukrzycy to tzw. insulinooporność. Insulina jest wydzielana przez organizm, jednak komórki „nie widzą” jej obecności. Cukrzyca typu 2. powinna być leczona poprzez zmianę trybu życia na zdrowszy: zwiększenie aktywności fizycznej i wdrożenie odpowiedniej diety, w której priorytetem jest utrzymanie optymalnej wagi ciała, obniżenie poziomu lipidów we krwi, ograniczanie „złych” tłuszczów i ograniczanie alkoholu. Dieta osoby cierpiącej na cukrzycę powinna być zrównoważona i uboga w cukry proste, czyli:

  • glukozę,
  • sacharozę (biały cukier).

Zbyt wysoki poziom cukru we krwi, utrzymujący się przez cztery lata i dłużej, uszkadza komórki naczyń krwionośnych i układu nerwowego, powoduje nadciśnienie, neuropatię, uszkodzenia wzroku, a nawet powikłanie w postaci tzw. „stopy cukrzycowej”.

Oznacza to, że osoba z cukrzycą powinna nie tylko unikać ciast, zawierających cukry, ale także wszystkich wypieków, w których występują słodzone kremy, bita śmietana i inne podobne dodatki

Co zamiast cukru?

Istnieją jednak alternatywne słodziki, z których diabetycy mogą korzystać po konsultacji z lekarzem. Należą do nich:

  • Ksylitol, który ma dodatkowe właściwości – badania na szczurach cierpiących na cukrzycę wykazały, że ksylitol powoduje zmniejszenie odwapniania kości;
  • Stewia – kolejny produkt testowany na szczurach i uznawany przez wielu badaczy za środek o dużym potencjale w leczeniu cukrzycy. Stosowanie dużych dawek stewii spowodowało zmniejszenie masy ciała u otyłych szczurów, obniżenie poziomu glukozy we krwi i poprawienie profilu lipidowego we krwi;
  • Erytrol o indeksie glikemicznym na poziomie 0.

Zamiast dodatków w postaci kremów, ciasto może być wzbogacone np. galaretką.

UWAGA! Diabetycy powinni ograniczać również mąkę pszenną. Zamiast niej lepiej wybierać mąkę żytnią, kukurydzianą, gryczaną, owsianą, orkiszową razową lub mąkę z ciecierzycy. Indeks glikemiczny dla tych produktów waha się między 35 a 45.

Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli

Ciasto:

  • puszka czerwonej fasoli,
  • 1 duży banan
  • 2 jajka
  • półtora łyżki oleju (np. rzepakowego)
  • półtora łyżki kakao
  • 2 łyżki słodzika (np. ksylitolu)
  • łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

Polewa:

  • 1 łyżka kakao
  • półtora łyżki wody
  • półtora łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
  • odrobina słodzika według uznania

Fasolę dokładnie płuczemy letnią wodą i przy użyciu blendera lub blendera kielichowego, łączymy z pozostałymi składnikami aż uzyskamy gładką masę. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40-50 minut. Dekorujemy je polewą i czekamy aż zastygnie.

Ciasto z orzechami i owocami

Ciasto:

  • 1/2 kg jabłek
  • 1/2 kg gruszek
  • 200 g orzechów włoskich
  • ok. 6 łyżek oleju (np. rzepakowego)
  • pół szklanki mąki żytniej
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki słodzika (np. ksylitol)
  • 5 łyżek mleka
  • szczypta cynamonu

Składniki sypkie łączymy w pierwszej kolejności, następnie stopniowo dodajemy mleko. Na końcu dodajemy orzechy. Posmarowane olejem dno tortownicy wykładamy pokrojonymi jabłkami i gruszkami. Posypujemy je słodzikiem i cynamonem. Owoce zalewamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez ok. 40 minut.

Pyszne alternatywy dla cukrzyków

Słodycze o wysokim indeksie glikemicznym, dużej zawartości tłuszczu nasyconego i izomerów ‘trans’ kwasów tłuszczowych powodują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi i z dlatego są odradzane osobom z cukrzycą. Nie oznacza to jednak, że muszą one całkowicie zrezygnować z deserów. Doskonałą alternatywą dla ciast i słodkich przekąsek są:

  • owoce,
  • soki owocowo-warzywne,
  • galaretki,
  • sorbety.

W naturze występuje wiele cukrów, dzięki którym możesz cieszyć się słodkim smakiem, kiedy przyjdzie na to ochota. Pamiętaj, aby sięgać po świeże owoce i warzywa, nie przejrzałe. Te same produkty z puszki posiadają znacznie wyższy indeks glikemiczny i mogą zaszkodzić.

UWAGA! Niektóre owoce również mogą mieć wysoki indeks glikemiczny! Należą do nich m.in. arbuzy, dynia, dojrzałe banany, dlatego upewnij się, że spożywana ilość jest zgodna z Twoimi indywidualnymi zaleceniami.

Owoce o niskim indeksie, które polecane są cukrzykom, to: morele, brzoskwinie, gruszki, jabłka, kiwi, pomarańcze, wiśnie oraz śliwki.

Udostępnij
0 ocen
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Specjalista Morele | 12:15
Cześć!
Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy lub nazwę miejscowości.
Kod pocztowy możesz zmienić klikając w ikonę lokalizacji
Poznaj czas dostawy

Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy rozwijając menu “Więcej”.